Stage opdracht sausfabriek Unilever Oss – Reductie kosten tomatenpuree.

Unilever Oss is onderdeel van de USCC, Unilever Supply Chain Compagny. Binnen deze vestiging onderscheiden we 3 fabrieken, de CFO, de soepfabriek en de sausfabriek.

In de CFO, ConservenFabriekOss, worden vleesprodukten geproduceerd zoals b.v. de Unox rookworst en de Unox party knaks voor voornamelijk de Nederlandse en Engelse markt. In de soepfabriek worden voornamelijk soepen en ragouts gemaakt in blik t.b.v. de Europese markt. In de sausfabriek worden ragusauzen, CTN’s in glas geproduceerd ook voor de Europese markt.

Probleembeschrijving.

Een van de belangrijkste ingrediënten in de sausfabriek is tomatenpuree. In veel recepten wordt dit ingrediënt verwerkt, we praten hier over ongeveer 100 verschillende recepturen.  Aanvullend hierop dient ook aangegeven te worden dat tomatenpuree ook in verschillende hoedanigheden wordt verwerkt.

Vanwege de omvang is dit ook een belangrijke en dus hoge kostenpost. De fabriek wordt geconfronteerd met verliezen. Deze zijn niet makkelijk te duiden. De oorzaak ligt op diverse vlakken. In het verleden is hiernaar onderzoek verricht en zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Echter dit heeft een kortstondige verbetering laten zien. Door de veranderende omgeving, meer eindprodukt varianten, kortere productieruns en een grotere diversiteit aan tomatenpuree zijn de verliezen weer opgelopen.

Daarnaast is er ook sprake van kosten betreffende arbeid. De verwerking is redelijk traditioneel. Relatief kleine verpakkingseenheden, drums van 230 kg, maakt dat er behoorlijke labourkosten zijn. Vanuit deze invalshoek moet ook meegenomen worden dat in de soepfabriek op eenzelfde manier tomatenpuree wordt verwerkt.

Opdracht:

Breng in kaart:
–        Proces saus mbt tomatenpuree. (Administratief + productie)
–        Proces soep mbt tomatenpuree. (Administratief + productie)

Geef aanbevelingen mbt wastereductie saus, aandachtsgebieden:

–        Harmonisatie van grondstoffen.
–        Benodigde lijnaanpassingen.
–        Organisatorische aanpassingen.

Geef aanbevelingen mbt labourreductie, aandachtsgebieden:

–        Samenvoegen productieplekken saus en soep.
–        Gebruik andere verpakkingsvormen waarin tomatenpuree wordt geleverd.

Interesse in deze stage? Neem dan contact op met Li Lan Lie via lilan.lie@unilever.com.