Excursie EMO Bulk Terminal

P1030485

Aangezien de collegeserie van het vak ‘Characterization and Handling of Bulk Solids’ op zijn einde loopt, was dit het perfecte moment om nu eens te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Hiertoe hebben we vanuit het Dispuut op 8 januari met een grote groep TEL’ers en TIL’ers een bezoek gebracht aan de EMO Bulk terminal op de eerste Maasvlakte.

De ochtend begon met een presentatie waarbij we op de hoogte zijn gebracht van de geschiedenis, ontwikkelingen en huidige stand van zaken van de terminal. Als voorloper in het toepassen van automatisering binnen een bulk terminal, is de EMO terminal een voorbeeld voor vele andere terminals over de hele wereld. Na de presentatie hebben we onder leiding van een ontzettend enthousiaste gids een rondrit gemaakt over het terrein zelf. Alle denkbare vormen van bulk handling equipment zijn langsgekomen, van stacker/reclaimers (of combi’s zoals ze binnen EMO genoemd worden) tot waterkanonnen die ervoor zorgt dat de stofontwikkeling tot een minimum beperkt blijft. Na een leerzame en gezellige ochtend, en met een bus die iets minder wit was dan bij vertrek, werd de reis terug naar Delft ingezet.

 

Excursie Royal Haskoning DHV

P1030260

11 December heeft het Dispuut een bezoek gebracht aan Royal Haskoning DHV, een van Nederlands grootste project management en ingenieurs bureau’s.

Tijdens het bezoek hebben een introductie gekregen in de wereld van RHDHV. Na een korte bedrijfspresentatie kon begonnen worden met het eigenlijke doel van de dag, een uitgebreide case. Het doel van de case was het ontwerpen van een bulk terminal voor een specifiek plot land. De teams -voorzien van laptops, excel sheets en verdere informatie- moesten dit natuurlijk zo slim en goedkoop mogelijk voor elkaar krijgen. In twee ronden is naar een uiteindelijk ontwerp toe gewerkt, welke beoordeeld werd door flinke jury van oud-TEL/PEL’ers. Ter afsluiting kon er onder het genot van een drankje nagepraat worden over een succesvolle dag.

 

Excursie ASML & RWE

IMG_4110

Net als afgelopen jaren, is er ook nu een tweedaagse excursie naar Duitsland geweest voor de eerstejaars TEL’ers. Zoals gebruikelijk mocht een bezoek aan RWE er niet aan ontbreken. Helaas was een bezoek aan Gottwald dit jaar niet mogelijk, maar gelukkig is ASML bereid gevonden de ruimte op te vullen.

Op de eerste dag is een bezoek gebracht aan ASML, misschien wel het belangrijkste high-tech bedrijf van Nederland. Hoewel ASML vooral bekend is van de microtechniek, zijn er ook genoeg logistieke uitdagingen te vinden. Tijdens een uitgebreide rondleiding over de ASML campus zijn we als te weten gekomen over de ins and outs van ASML en de indrukwekkende machines die ze maken. Na de lunch is er in teams aan een echte werktuigbouwkundige case gewerkt. Na een afsluitende borrel is de reis voortgezet naar Aachen.
Op de tweede dag hebben we de stap gemaakt van microtechniek naar echte ‘megatechniek’. Het bezoek aan RWE was een feest van herkenning. Menig stuk equipment uit de colleges ‘Int. Transportation Engineering and Logistics’ is langsgekomen. Het hoogte punt waren de enorme bucket excavators die van dichtbij bezichtigd konden worden.

Excursie Philip Morris

IMG_3670

Maandag 8 Oktober bracht het dispuut in de vorm van 19 enthousiaste TEL’ers een bezoek aan de Philip Morris fabriek in Bergen op Zoom. Tot het programma behoorde een bedrijfspresentatie en een uitgebreide rondleiding. Daarnaast werd aan de hand van een case het nut van Lean Manufacturing toegelicht. Tot slot kon er onder het genot van een drankje nagepraat worden over het indrukwekkende productie proces. 

De fabriek in Bergen op Zoom is een van de modernste sigaretten fabrieken ter wereld, en tevens de grootst van Philip Morris International. In 2012 produceerde de fabriek 77 miljard sigaretten, waarvan het grootste deel voor export. Het is de logistiek die deze fabriek bijzonder maakt; het complete productieproces is geautomatiseerd.

Excursie Unilever Oss

3848106214

Dinsdag 14 mei bracht Dispuut Transportkunde Pandora een bezoek aan de Unilever fabriek in Oss. Hier leerden we  hoe Unilever ervoor zorgt dat de welbekende Unox worsten, Remia sauzen en Knorr pakjes in onze supermarkten terecht komen.

De foto’s van de excursie staan hier.

Royal HaskoningDHV en de vliegas terminal in Moerdijk.

1341213604_logo-royal-haskoningdhv

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 21 maart zijn we bij Royal HaskoningDHV een case gaan maken. Voor het maken van de case zijn zullen we in Moerdijk gaan kijken naar de oplossing zoals Royal HaskoningDHV die momenteel aan het realiseren is.

Royal HaskoningDHV is een vooraanstaande, onafhankelijke en internationale dienstverlener op het gebied van projectmanagement en engineering consultancy. Per jaar werken specialisten van RHDHV aan zo’n 30.000 projecten op het gebied van planning en transport, infrastructuur, water en watermanagement, maritiem, luchtvaart, industrie, energie, mijnbouw en gebouwen. Samen met haar internationale netwerk aan kantoren levert RHDHV lokaal eersteklas oplossingen voor klanten over de hele wereld, in zowel de publieke als de private sector.

De foto’s van de excursie staan hier.

Excursie Terberg Benschop

Excursie Terberg Benschop (13-12-2012)

Dispuut Transportkunde Pandora bracht donderdag 13 december samen met KIVI NIRIA een bezoek brengen aan Terberg Benschop in Benschop. Terberg Benschop is een vooraanstaande fabrikant van speciale trekkers en trailers voor havens, industrie, logistiek en distributiecentra, en van vrachtwagens op maat voor het grondverzet en bouwtransport.

De Terbergvoertuigen zijn werkzaam in meer dan 80 landen in Europa, Afrika, Midden-Oosten, ZO-Azië, China en Australië.
Terberg Benschop heeft in recente jaren veel aandacht besteed aan de verbetering van de efficiency van de bedrijfsprocessen. Zo werd door de introductie van een nieuwe fabriekslay-out en herziening van de productieprocessen bereikt dat met een korte doorlooptijd een maximale output gerealiseerd kan worden.

De foto’s van de excursie staan hier.

Excursie Gottwald & RWE

Excursie RWE & Gottwald (29/30-11-2012)
Net zoals de voorgaande jaren had Dispuut Transportkunde-Pandora een tweedaagse excursie voor alle eerstejaars TEL-studenten georganiseerd naar Duitsland. Het eerste bezoek ging naar Gottwald, ontwikkelaar van terminal equipment. Het tweede bezoek ging naar de oppervlakte kolenmijnen van RWE.De foto’s van de excursie staan hier.

Excursie Van Riet

Dispuut Transportkunde Pandora bracht dinsdag 9 oktober een bezoek aan Van Riet Material Handling Systems in Houten. Van Riet is gespecialiseerd in het ontwerp, de realisatie en installatie van pallet-, order pick-, sorteer-, robot- en transportsystemen.

Van Riet is al meer dan 60 jaar actief op de wereldmarkt en heeft systemen geinstalleerd  over de hele wereld. Het hoofdkantoor met assemblagehal is gevestigd in Houten en hier zullen we dan ook een kijkje gaan nemen.

Na een bedrijfspresentatie zijn we aan de slag gegaan met een case om echt begrip voor de werkzaamheden te krijgen. Dezelfde case is ook gerealiseerd door van Riet en die zijn we gaan bekijken bij DHL in Utrecht.

De foto’s van de excursie staan hier.